Hoe is acupunctuur ontstaan?

Het exacte moment waarop acupunctuur is ontstaan kunnen we onmogelijk nog vaststellen. De behandelwijze die nu als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde wordt gezien, is namelijk al vele duizenden jaren oud. In die tijd werden er nog geen boeken of documenten bijgehouden waarin werd vermeld wanneer iemand precies de ontdekking heeft gedaan.

Vaststaat dat in China de behandeling in ieder geval al meer dan 2500 jaar bestaat. Er zijn echter ook wetenschappers die beweren dat ver voor deze tijd in andere delen van de wereld al vormen van acupunctuur werden toegepast. Zo zijn er bijvoorbeeld 5000 jaar oude gereedschappen van steen en botten gevonden die zouden kunnen duiden op het toepassen van acupunctuur met het doel om kwalen te genezen.

Naalden insteken voor genezing

Acupunctuur is ogenschijnlijk zo’n vreemde manier om te genezen van kwalen, dat iedereen zich afvraagt wie nu voor het eerst naalden in zijn of haar lichaam stak om genezing te bewerkstelligen. Er zijn vele legendes die op dit gebied de ronde doen. Zo is er bijvoorbeeld een verhaal dat de geneeswijze bij toeval is ontdekt.

Een militair in het Chinese leger zal tijdens de strijd door een pijl in zijn lichaam zijn getroffen. Toen de punt van de pijl zijn huid doordrong was de man opeens genezen van kwalen waar hij al lange tijd last van had. Waarschijnlijk kunnen we dit verhaal over acupunctuur wel naar het land der fabelen verwijzen.

Vanuit China naar Europa gekomen

Hoewel er dus deskundigen zijn die beweren dat ook in Europa vele duizenden jaren geleden al acupunctuur werd toegepast voor het genezen van kwalen, is het in ieder geval vast te stellen dat de huidige vorm zoals we deze nu kennen naar Europa is overgekomen vanuit China. De eerste Europese arts die gebruikmaakte van de behandelwijze was de Nederlanders Willen ten Rhijne.

Deze man was eerder een tijd in de Japanse stad Dejima verbleven en had hier kennisgemaakt met de geneeswijze waarbij naalden in het lichaam worden aangebracht. Hij nam een handboek mee naar Nederland en vertaalde dit naar onze taal. Hedendaags wordt acupunctuur gezien als een alternatieve geneeswijze die onderdeel is van de Chinese geneeskunde.

Heeft u ook interesse in acupunctuur Rotterdam?

praktijk acupunctuur van den Bogaard
Villapark 3
3051 BP Rotterdam
https://www.acupunctuur-vandenbogaard.nl/

Comments are closed.